Top Menu

20 Mayıs 2024 Pazartesi 

Resimli  Site içi  Google 

ANA SAYFA
İŞ YAŞAMININ TRENDLERİ YARININ MESLEKLERİNİ BELİRLİYOR...
 
omer
 
 
 
 
 
 
29 Nisan 2009
İŞ YAŞAMININ TRENDLERİ YARININ MESLEKLERİNİ BELİRLİYOR

Üniversite mezunları için bugün gözde olan ve gelecekte de önemini artırarak sürdürecek çok sayıda meslek dalı var. Bu dallarda *** başlangıç ücretleri 500 milyon-1.5 milyar lira arasında değişiyor.
Belli meslek dallarına, farklı bölümlerden mezun olanların alınması, artık sadece yükseköğrenimde edinilen bilgiyle yetinilemeyeceğini gösteriyor. Adayların, doğru seçimler yapmaları kadar akademik öğrenim sürecinde arayışlarını sürdürmeleri de önem taşıyor.
Bir mesleğe sadece sağlayacağı gelir açısından bakmak anlamlı olmasa da, yaşamın zorunlulukları var. Bu nedenle adaylar bir yandan bugünün mesleklerini ve sağladığı olanakları algılamalı, bir yandan da geleceğin neler getirebileceğini öngörmeye çalışmalı. Bu nedenle bugün var olan iş yaşamı fotoğrafını iyi incelemek gerekiyor.
Data Expert Yönetim Danışmanlık Merkezi Genel Müdürü Hasan Altunkaya ve Danışman Serpil Yazıcı'nın yaptığı araştırmanın ulaştığı sonuçlar, günümüzde en çok tutulan mesleklerin niteliğini gösterdiği gibi, bu meslekler için gerekli öğrenim dallarının çeşitliliğini de ortaya koyuyor.
Araştırma sonucunda, günümüzün ve yarının gözde meslek dallarında çalışacak yeni mezunların ücret değerlerinin 500 milyon ile 1.5 milyar lira arasında değiştiği görülüyor.
Araştırma sonuçlarında ilgi çeken bir başka nokta ise birçok meslek dalının farklı öğrenim dallarından mezun olan insanlara açılmaya başlamış olması. Bu gelişme, artık hiçbir meslek dalında, salt yükseköğrenim sürecinde edinilen bilgiyle yetinilemeyeceğini anlatıyor. Yani adayların üniversite öncesinde doğru seçimler yapması artık yetmiyor. Akademik öğrenim sürecinde de bu doğru seçim arayışının sürmesi gerekiyor.
Data Expert Danışmanlık ve İnsan Kaynakları şirketinin yaptığı araştırma da, bu gerçeğe vurgu yapıyor. Şirketin Genel Müdürü Hasan Altunkaya ve Danışmanı Serpil Yazıcı'nın yaptığı araştırmanın sonuçları, günümüzde en çok tutulan meslekler, bu meslekler için gerekli öğrenim dalları ve çalışmaya başlangıç ücretlerini de ortaya koyuyor.
Restoran ve Bar Yöneticiliği
Turizm Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri. Bu hizmet sektörü eğitimli, donanımlı çalışanlara ihtiyaç duyuyor. Konaklama, turizm otelcilik, işletme gibi bölüm mezunları bu alanlarda iş bulabilir. Ücretler 1, 5 milyar liradan başlayan ücretler söz konusu.
Kalite Yöneticiliği
Bütün sektörlerdeki kuruluşlar, satış sonrasındaki hizmetlere ağırlık veriyor. Ürün ya da hizmetin kalitesi, testi, müşteri memnuniyetini maksimum seviyede tutacak tüm ögelerin titizlikle yerine getirilebilmesi, rekabet için çok önemli. Endüstri mühendisliği, işletme mühendisliği (üretim sektörü için), kimya, tekstil, makine ve elektrik mühendisliği ile benzeri bölümlerin mezunları her sektörde kalite konusunda çalışabiliyor. Yeni mezunun ücreti 900 milyon liradan başlıyor.
Koruyucu Hekimlik ve Sağlık Yöneticiliği
Tıp alanında koruyucu hekimlik kavramıyla hastalığa yakalanma riskini önleme önem kazandı. Halk sağlığı, aile hekimliği gibi konularda çalışma alanları olan bu meslek grubundakiler hem kamuda, hem de özel sektörde iş bulabilir. Endüstri mühendisliği, tıp, sağlık bilimleri bölümlerden mezun olanlar kendilerine uygun birimlerde çalışabilir. Yeni mezunlar 1 milyar liradan *** başlayabilir.
Sağlıklı Beslenme ve Diyetisyenlik
İnsanlar beslenme düzeninin oluşturulmasında bir uzmana artık daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu alanda gıda mühendisliği, beslenme öğretmenliği, diyetisyenlik gibi akademik bölümlerin yanı sıra, özel kurslar da eğitim veriyor. Üniversitelerde bu alana hizmet verecek yeni bölümler de açılıyor. Özel kliniklerde, özel hastanelerde, sağlık merkezlerinde iş bulunabiliyor. Yeni mezun ücreti 1 milyar lira.
Menkul Kıymetler Uzmanı
Yatırım araçlarının çoğalması ve insanların paralarının değerlendirilmesine ihtiyaç duymasıyla uzmanlık gerektiren bir alan haline geldi. Bireysel finansman, finans danışmanları için gelecekte de önemini koruyacak bir alan.
Çevre Siyaseti
Küreselleşen ekonomi, gelecekte bu alanlarda farklı eleman ihtiyaçları da yaratacak. İktisat, ekonomi,***iye bu alana da eleman yetiştiriyor. 1 milyar lira, yeni mezunun başlangıç ücreti.
Stratejik planlama ve İş Geliştirme Uzmanlığı
Firmaların stratejik gelişme kararlarının alındığı bu alanda, finans, ekonomi, istatistik, uluslararası ilişkiler gibi bölümlerin yanı sıra, işletme disiplininden gelen kişiler de tercih ediliyor. Bazı üniversitelerimizde bulunan "satış yönetimi" de yine bu alan için faydalı olabilir. Yeni mezunlar 1,5 milyar lira ücretle *** başlayabiliyor.
Seramik Mühendisliği ve Güzel Sanatlar
Seramiklerimiz, çinilerimiz dünyaca ünlü. Türkiye'de bu tür imalat yapan birkaç büyük firmanın yanında daha küçük çaplı işletmelerimiz de bulunmakta. Bu bölüm mezunları 800 milyon liradan başlayan ücretlerle iş bulabilir.
Mağaza Yöneticiliği
Perakende sektörü hızlı bir büyüme trendinde. Sektör; işletme, iktisat ve benzeri fakülte mezunlarını tercih ediyor. Başlangıç ücreti 600 milyon lira.
Bilişim Teknolojileri Uzmanı
Güvenlik, denetim, veri iletişimi gibi konulardaki*** işgücü, firmaların "özel ve özerk" konumlarından. Bilgisayar, elektronik, haberleşme dışında, istatistik, matematik mühendisliği, enformatik, arşivleme, yönetim bilişim sistemleri gibi bölüm mezunları da sektörde iş bulabiliyor. Başlangıç ücreti 700 milyon lira.
Gayrimenkul Yöneticiliği
Plaza, alışveriş merkezi gibi noktaların yönetilmesi anlamına gelen gayrimenkul yöneticiliği, kalifiye ve standartları yüksek insanlar istiyor. Çalışma alanı büyük kentlerle de sınırlı değil. İktisat, inşaat, makine mühendisliği bölümlerinin mezunları için biçilmiş kaftan. Başlangıç ücreti 700 milyon lira.
Uzaktan Eğitim Uzmanlığı
Pek çok*** firması "e-learning"e yönelik çalışma yapıyor. Üniversitelerin bir kısmı e-learning eğitimi veriyor. Elektronik ve haberleşme mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, enformatik, elektrik ve bilgisayar mühendisliği bu alana da eleman yetiştiriyor. İlk giriş ücreti bir milyar liradan başlıyor.
Malzeme Mühendisliği
Alternatif enerji kaynaklarının kullanımının artan önemiyle birlikte, hammadde ve yarı mamul üründe fiziksel, kimyasal özelliklerin güçlendirme çalışmaları***zeme mühendisliğine geçmişten farklı olarak bugün iş alanı doğurmuş durumda. Geçmişte bu alanlarda iş bulmak olanaksızken, bugün pek çok üretim, enerji, endüstri kuruluşu için***zeme mühendisliği neredeyse zorunlu bir ihtiyaç. İlgili mühendislik bölümlerinden mezunlar bakır, çelik, demir üretimi, işlemesi yapan yerlerde iş bulabilir. İşe başlangıç ücreti, 800 milyon ile bir milyar lira arasında.
Uluslararası İlişkiler ve Ticaret Uzmanlığı
Çokuluslu şirketlerin veya yurtdışı pazarına hitap eden veya etmek isteyen irili ufaklı pek çok firmanın ihtiyaç duyduğu bir meslek dalı. İçel Çağ Üniversitesi, Kadir Has, Yeditepe gibi üniversiteler bu konuda öğretim veriyor. Yeni mezunlar *** 800 ile 900 milyon liraya başlayabilir.
Uluslararası Hukuk Uzmanlığı
Küresel ekonomi, uluslararası hukukta deneyimli kişi ihtiyacını artıyor. Bu meslek grubunun sahip olması gereken önemli iki özellik; ülke hukuk mevzuatı hakkında bilgi ve yabancı dil. Mezunların en az iki yabancı dil bilmesi ve ülkelerin hukuk ve siyasi politikaları konusunda uzman olması gerekli. Hukuk, iktisat, ekonomi, siyasal bilgiler, uluslararası ilişkiler, uluslararası finans, AB ilişkileri konularında eğitim alanlar da bu alanda çalışabilir. Başlangıç ücreti bir milyar lira.
Otomotiv Öğretmenliği
Otomotiv, Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden. Fabrikalarda mühendislerin yanı sıra, ara eleman açığı var. Türkiye'de 18 üniversitede otomotiv öğretmenliği bölümü bulunuyor. Yeni mezunlar *** 800 milyon liradan başlayabilir.
Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği
Bu alanlardaki kişiler diğer meslek gruplarına oranla daha çok, yurtdışında görev alma olanağına sahip. İşsizlik riski de çok düşük. Yeni mezunlar 1 ile -1,5 milyar liradan *** başlıyor.
Biyomedikal Mühendisliği
Biyomedikal, yaşam bilimlerini içinde barındırıyor. Tıp ve mühendisliğin zekası ile tasarlanan tıbbi cihazlar, aletler bu sektörün ürünlerinden. Araştırma laboratuarlarında, test merkezlerinde, hastanelerde, kliniklerde iş bulunabilir. İlk *** giriş ücreti 850 milyon lira.
Mikroelektrik Mühendisliği
Cep telefonu, kredi kartları gbi cihazların içine konan çiplerden, insan derisi altına yerleştirilen çiplere kadar pek çok kullanım alanı olan ve bilimin üzerinde en çok çalıştığı konulardan biri. Bugün olduğu kadar gelecekte de gündemde olacak bir alan. Fizik mezunları bu alanda yer alabilir. Yeni mezun ücreti 900 milyon lira.
Çevre Siyaseti Uzmanı
kamu kuruluşları, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden özel sektör kuruluşları, bu alanda yetişmiş personele ihtiyaç duyuyor. Türkiye'de 20'yi aşkın üniversitede çevre mühendisliği eğitimi veriliyor. Başlangıç rakamı 500 milyon lira.
Lojistik Uzmanı
Hem Türkiye'de hem de dünyada son yıllarda lojistik hizmetlerinin önemi hızla arttı. Dünya devlerinin hareket ettiği bu alanda Türkiye'de başarılı, örnek gösterilebilecek, dünya rakipleriyle yarışabilecek Türk firmaları var. Bu sektörde kalifiye eleman ihtiyacı halen ciddi bir sorun... Üniversitelerde bu alanda eğitimler başlatıldı. Danışmanlık şirketleri uzmanlaşmaya yönelik sertifika programları veriyor. Günümüz Türkiye'sinde bu alanda çalışmak isteyenler kolaylıkla iş bulabilir. Yeni mezun 900 milyar liraya *** başlayabiliyor.
Haberleşme ve Telekomünikasyon Mühendisliği
Telekom, bilgi işlem, GSM şirketleri, uydu haberleşme alanında çalışan firmalar hedef firmalar. Özellikle yurtdışında eğitim görmüş kişiler, bu alanda çalışmaya çok istekli. Telekomünikasyon sektörünün serbestleşmesiyle eleman açığı katlanacak. Elektronik ve haberleşme mühendisliği, bilgisayar mühendisleri, elektronik mühendisliği eğitimi alanlar bu sektörde yer alabilir. Ücretler bir milyar liradan başlıyor.

ÖMER ÜNAL...



Facebook'ta Paylaş


    Gönderen : omer        Tarih : 29 Nisan 2009        Hit : 8246

Yorum Eklemek İçin Üye Olun / Giriş Yapın


Yorum Yazmak İçin Üye Seviyeniz Yetersiz

Lütfen

Üye Girişi Yapınız   Veya  Üye Olunuz

 

Anasayfa  İletişim